Regulamin Forum
Ikarusy 260 z DLA

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ikarusy 260 z DLA

Strona 1 / 2

No właśnie 😀 swego czasu MPK Wrocław z powodu braków taborowych pożyczyło 3 Ik260 od... DLA Wrocław 🙂 Co o tym sądzicie? 🙂

Cytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 18:07

Co o tym sądzicie?

Prawde powiedziawszy nie jest to zbyt dobre rozwiązanie dla pasażerów. W ten sposób MPK włączyło do eksploatacji kolejne 3 wysokopodłogowce, co jest ewenementem. Z tego, co mi wiadomo Ikarusy te zostały wypożyczone dla zajezdni nr VII, gdzie obecnie panuje duży niedobór autobusów. Autobusy te mają powrócić do DLA po przyjeździe do MPK nowych autobusów.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 18:18

zostały wypożyczone, ponieważ musieli(?) skasować dwa ikarusy 280(są na sprzedaż za 300zł). Jak przyjdą Merce lub Volva to Ik260 wróca do DLA.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 20:44

Jak przyjdą Merce

Hę? Do MPK Wrocław?!

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 21:10

Hę? Do MPK Wrocław?!

Tak. Z pewnych źródeł wiem, ze wrocławskie MPK rozważa możliwość zakupu 3-ech autobusów Mercedes Citaro. Na razie jednak nie ogłosili przetargu w tej sprawie.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 21:14

Ciekawe skąd masz takie informacje, ale powiem tylko tyle, że nie muszą ogłaszać przetargu.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 21:30

Czemu? Testery wykupione już są, a umowy nie mają. Poza tym Citaro kosztuje nieco więcej niż chyba 300 000 zł (poniżej tej kwoty można coś kupić bez przetargu)

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 21:56
Esteban Martinez
Ikarus 280

Testery wykupione już są

EvoBus duża firma i może mieć więcej.

Poza tym Citaro kosztuje nieco więcej niż chyba 300 000 zł (poniżej tej kwoty można coś kupić bez przetargu)

Zawsze można wpisać na umowę inną kwotę. Sprowadzałeś z Zachodu jakąś furę? 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 4.01.2007 22:09

Zawsze można wpisać na umowę inną kwotę. Sprowadzałeś z Zachodu jakąś furę? 😉

Jest malutka różnica - jak dasz wartość Citara 0,01 PLN to się czepią - na pewno ktoś dał w łapę itp. Prezes zrobi raus

EvoBus duża firma i może mieć więcej.

Jedno conecto i jedno Citaro, ale bez wieży

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 22:30
Esteban Martinez
Ikarus 280

Jest malutka różnica - jak dasz wartość Citara 0,01 PLN to się czepią - na pewno ktoś dał w łapę itp. Prezes zrobi raus

Czemu od razu 0,01 PLN? Można dać powiedzmy 275 000, nowy to jakieś — lekko licząc — 800 000, tester to dajmy na to 650 000, a te 375 000 pod stołem. Nikt się nie skapnie.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 4.01.2007 22:38

Ciekawe skąd masz takie informacje, ale powiem tylko tyle, że nie muszą ogłaszać przetargu.

Nie ważne skąd. Po prostu pewnym jest, iż w tym roku do MPK przyjadą nowe wozy. Początkowo przypuszczałem, iż będą to Volva 7700 z 9-litrowymi silnikami. A Citara wynikły jedynie z przecieku i nic nie oznacza, że tego typu autobusy trafią do wrocławskiego MPK. Poza tym MPK Wrocław nie posiada z tego, co mi wiadomo Mercedesów, a więc takie rozwiązanie byłoby niekorzystne (nie mówiąc już wówczas o całkowitym rozbiciu unifikacji taborowej).

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 22:45

I o tym, że mają fabrykę (=części) do Volva u siebie, do Solarisa pod Wrocławiem, a do Mercedesa w Niemczech...

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 4.01.2007 23:29

Nie ważne skąd. Po prostu pewnym jest, iż w tym roku do MPK przyjadą nowe wozy.

No to szybki nie jesteś bo to było pewne od listopada. Wiadomo ile sztuk i gdzie trafią.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 13:11

Merce beda na pewno, beda 2 lub 4, nie wiem dokładnie.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 15:05
J-31
 J-31
Administrator

Nieco wracając do tematu... to w jakim stanie są te Ikarusy, które wypożyczyło MPK od DLA ? 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 5.01.2007 15:23

¯eby Ci to zobrazować o to autentyczna sytuacja owiana niemal legendą w środowisku wrocławksich mk.
-Panie dyżurny chciałem zgłosić awarię. 126/4
-Co się stało?
-Wyświetlacze nie działają. To ten złom z DLA !!!

Chyba komentarza nie trzeba 😉

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 18:03

Jak na mój gust, to dobrym. Mają wymieniane przody, krzesła. Mi się podoba ich stan techniczny. 🙂

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 18:03

-Panie dyżurny chciałem zgłosić awarię. 126/4
-Co się stało?
-Wyświetlacze nie działają. To ten złom z DLA !!!

Chyba komentarza nie trzeba

W takim razie gratuluję kierowcy fachowej oceny. Wyświetlacze często psują się też w nowszych autobusach i nie jest to jeszcze wyznacznikiem tego, iż dany autobus jest złomem (zwłaszcza, iż Ikarusy te miały kilka lat temu remont w Bralinie, podczas którego wymieniano wszystkim Ikarusów przody, tyły oraz wykonano kompleksową NG).

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 21:12

Ale te autobusy są już totalnie dobite (mimo remontu), bo DLA ich specjalnie nie oszczędzało i właściwie los wszystkich dwieściesześćdziesiątek z DLA jest już przesądzony.

[ Dodano: 2007-01-05, 21:44 ]

Początkowo przypuszczałem, iż będą to Volva 7700 z 9-litrowymi silnikami.

W TV rzecznik MPK powiedział, że w tym roku przedsiębiorstwo zkupi 28 nowych Volv (gdzie indziej wyczytałem, że 22), a w 2008 kolejne 33 sztuki. Podobno mają być z monitoringiem 🙂

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 22:36

W takim razie gratuluję kierowcy fachowej oceny.

A tobie gratuluję "inteligencji". Wydaje Ci się, że wszystko wiesz, a tak naprawdę niewiele wiesz. Ogólnie wiadomo, że Ikarusy by DLA są wręcz zajeżdżone, a ty mi jakieś farmazony będziesz mówił, że są super bo po remoncie w Bralinie. Szczerze mówiąc aż się pisać nie chce.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 5.01.2007 23:44
J-31
 J-31
Administrator

To ten złom z DLA !!!

Ooops. No tak, DLA nie wypożyczy swoich najlepszych autobusów, Bo po co. Zatem wypożyczył najgorsze pojazdy. W DLA jakoś jeżdżą... jeszcze. W MPK kierowcy traktują je jako złom. Współczuję. :/

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 8.01.2007 13:08

A co wy chcecie po 20 letnich autobusach? że będą jeździły jak Volva czy MANy po kilku dniach eksploatacji? Niektóre przyszły z Bydgoszczy, niektóre z Jeleniej Góry, więc napewno nie są w super stanie mimo remontu. Poza tym, skoro DLA kupiło teraz MANy i Solarisy z Łodzi, to pewnie 2 lub 3 Ikarusy 260 pójdą pod palnik.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 10.01.2007 16:59

Wszystkie Ikarusy z DLA idą pod palnik...

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 11.01.2007 16:53
Ikarus 280

A te do kupienia za 300 złotych... Jeżdżą? 😀 😀 :rotfl:

Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.01.2007 21:53

A te do kupienia za 300 złotych... Jeżdżą? 😀 😀 :rotfl:

A te to MPK sprzedawało i to są wraki. W sumie można na nich nieźle zarobić: kupujesz za 300 zł. i sprzedajesz na złomowisku i dostajesz kilka razy tyle 🙂

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 11.01.2007 22:43
Strona 1 / 2
Udostępnij:

Archiwalne ForumTransportnews

Witaj!
Losowe zdjęcia
Postaw mi kawę na buycoffee.to

twitter Bluesky Mastodon