Regulamin Forum
Przyznam się szczerze, że coraz bardziej zastanawiam mnie ten wóz. Został bardzo ładnie wyremontowany i myślałem, że gdzieś się pojawi na trasie - a on tymczasem stoi - prawie w krzakach - a na dodatek ma ustawioną wrocławską linię 105. Hmmm. Czy ktoś z Was, zna jego dalsze losy ? 😉
Pojazd miał pełnić służbę w na linii 105. Niestety nie wyszło i wóz stoi tam, gdzie stoi.
Info: WFK
Wałęsa dawaj moje 100 milionów! | :strzałka: naczarnych.ubf.pl
Mógł by ktoś dokładnie czym różniły się kolejne serie Jelczy M121M?
(np seria II od III)
3. seria miała zmienione fronty, a 4. (3,5-ta) wyrównaną linię okien.
W 3. pojawił się pulpit VDO na zamówienie, zdaje się że trochę przearanżowane wnętrze. Za to w 4. pojawiła się też opcja drzwi Huebnera, b. dobrych swoją drogą.
Mógł by ktoś dokładnie czym różniły się kolejne serie Jelczy M121M?
(np seria II od III)
Proszę bardzo:
I generacja:
II generacja: wprowadzono nowy typ przednich lamp:
III generacja: wprowadzono nowe drzwi (szyby wklejane zamiast uszczelek), tylna szyba wklejana zamiast w uszczelce, niewielkie zmiany układu siedzeń z przodu pojazdu, rezygnacja z przyciemnianych szyb:
IV generacja: zmiana kształtu nadwozia: obniżenie dolnej linii okien w przedniej części pojazdu, wprowadzenie skośniej szyby, wprowadzenie nowej ściany przedniej z dużym świetlikiem wyświetlacza/filmu, szybą panoramiczną i nowymi lampami, wprowadzenie zbiornika paliwa nad prawym przednim nadkolem, zmiana układu siedzeń we wnętrzu: więcej siedzeń dostępnych bezpośrednio z niskiej podłogi:
V generacja: wprowadzenie nowej ściany przedniej i tylnej pojazdu: http://www.phototrans.eu/14,3160,0,Jelcz_M121I_11.html
VI generacja: wprowadzenie nowego nadwozia z wyrównaną linią okien i nowym kształtem tylnej ściany: http://www.phototrans.eu/14,221340,0,Jelcz_M121I4_4938.html
Poza tym wprowadzano inne zmiany jak różne silniki, skrzynie biegów czy druga rzeźnia naprzeciw trzecich drzwi.
IV generacja: zmiana kształtu nadwozia: obniżenie dolnej linii okien w przedniej części pojazdu, wprowadzenie skośniej szyby, wprowadzenie nowej ściany przedniej z dużym świetlikiem wyświetlacza/filmu, szybą panoramiczną i nowymi lampami, wprowadzenie zbiornika paliwa nad prawym przednim nadkolem, zmiana układu siedzeń we wnętrzu: więcej siedzeń dostępnych bezpośrednio z niskiej podłogi:
![]()
.
W samej IV generacji były zmiany.
Czy objęły one tylko przód czy coś jeszcze?
Wklejenie przodu i tyłu od Salusa przyjąłem jako V generację. W samej IV generacji zmieniano głównie silniki i skrzynie biegów.
Poza tym wprowadzano inne zmiany jak różne silniki, skrzynie biegów czy druga rzeźnia naprzeciw trzecich drzwi.
Właśnie jak wyglądał podział na generacje ze względu właśnie na część techniczną? I jakie to się mniej więcej przedziały czasowe?
Jeśli chodzi o przednią ścianę to w 1997 roku rozpoczęto montaż nowego, niedzielonego wlotu powietrza w zderzaku. W ścianie tylnej wprowadzono wklejaną szybkę obudowy wyświetlacza, w miejsce montowanej w uszczelce.
Wnętrze przeszło niewielką modernizację w 2002 roku. Rozpoczęto wtedy montaż nowego wzoru przednich nadkoli ze zintegrowanymi siedzeniami ustawionymi tyłem do kierunku jazdy.
Serio? Bo ja myślę, że chętnie zamieniłbym nasze 34 postberliety na Vecto
Wrocław też chętnie by się tego padła pozbył 😉
Odbijające się bez powodu drzwi; ECAS który miejscami nie domaga; strzelanie powietrzem (nie wiem co to dokładnie, może ktoś bardziej obeznany wyjaśni;)) co parę metrów; skrzynia biegów która przegłusza myśli pasażerów; podłoga która potrafi zachowywać się jak rdzenie w reaktorze w Czarnobylu pamiętnego dnia; czy grzejniki, których nie da się wyłączyć.
Posty tego autora zawierają wyłącznie jego prywatną opinię i obserwacje.
Uaktualniony artykuł z 2019r. o wrocławskich Jelczach M121M/MB:
https://transportnews.eu/tabor/autobusy/niskowejsciowe-1990/jelcz-m121
Posty tego autora zawierają wyłącznie jego prywatną opinię i obserwacje.