Regulamin Forum
Volvo 7000 / 7700

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Volvo 7000 / 7700

Strona 12 / 12
 pk
Administrator

A kto powiedział, że zwrot za 8118 i jeden wóz kupiony na testy długodystansowe musi być przegubowcem? :nuts:

[ Dodano: 10 Lip 2008 22:25 ]

Z resztą po co to robić, jak we Wrocławiu już są Volvo/a 7x00 oraz 7x00A

Ale z poprzednich serii. Zauważ, że obecnie oferowane Volva 7700 i 7700A są z inną stylistyką oraz z innymi silnikami.

Posty tego autora zawierają wyłącznie jego prywatną opinię i obserwacje.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 00:23
Ikarus 280

Zwrot za spalony wóz w ramach gwarancji? To on się sam z siebie zapalił? I jak spalił się przegubowiec to powinien przyjść przegubowiec z powrotem.

Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 01:27
Esteban Martinez
Ikarus 280

To on się sam z siebie zapalił?

A czemu nie? ¬le kabelki położyli w fabryce, na przykład.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 02:00

Nie wiem jak może być coś w ramach gwarancji, skoro gwarancja na #8118 skończyła się na długo przed jego pożarem...

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 11.07.2008 19:41
Marcin_558
Mercedes eCitaro

Od razu widać jak Wrocław kocha Volvo . Skoro tak chcą tego Volvo7700 które stoi w fabryce Volvo 😉 .

>MówięNIE dla ACTA< // PKS Bydgoszcz / MZK Bydgoszcz / KDD Trans Bydgoszcz
56:GLINKI BFM/56P Park Przemysłowy Biurowiec <-> [62]Garbary <-> [62L]Lisia - 56/[62] BELMA

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 22:25
Skoda 16T
Isuzu Citiport

Od razu widać jak Wrocław kocha Volvo

Ja wiem, czy kocha. Jest wiodącą marką autobusów w MPK, dlatego, że fabryka jest blisko :chytry:

Skoro tak chcą tego Volvo7700 które stoi w fabryce Volvo .

Może chcą przetestować nową generacje. A z resztą sam już nie wiem :]

Wałęsa dawaj moje 100 milionów! | :strzałka: naczarnych.ubf.pl

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 22:30
Esteban Martinez
Ikarus 280

Tak sobie myślę — Pekaes kiedyś posiadał dużą ilość Volv FH, i kiedy kupił sporo Stralisów to kupił także kilka Volv FH typu „chińczyk”, żeby ci z Volva się nie obrazili i np. nie podwyższyli im cen części. Może chodzi o to samo?

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 22:40
Amalio
Ikarus 280

Tak sobie myślę — Pekaes kiedyś posiadał dużą ilość Volv FH, i kiedy kupił sporo Stralisów to kupił także kilka Volv FH typu „chińczyk”, żeby ci z Volva się nie obrazili i np. nie podwyższyli im cen części. Może chodzi o to samo?

W sumie racja. Przegrali przetarg, więc co mają do stracenia ❓ Tym bardziej, że nie zapowiada się by MPK szybko do nich wróciło.

Tory na tiry!

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 11.07.2008 22:46
 pk
Administrator

http://www.infobus.pl/forum/viewtopic.php?p=69108#p69108

Volvo daje dla MPK Wrocław autobus - 7700. Będzie on pełnił funkcję pojazdu testowego Volvo, a pomiędzy testami jeździł w MPK, w barwach wrocławskich. Za kilka lat stanie się prawowitą własnością MPK. Tak więc obok Citaro, trafi na wrocławskie ulice nowa generacja 7700. Prawdopodobnie z numerem 7037.

Czyli tak myślałem - tester. Zjeździ pół Polski, rozklekocze się, i trafi do MPK. 😀

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 13.07.2008 15:05
Skoda 16T
Isuzu Citiport

Będzie on pełnił funkcję pojazdu testowego Volvo, a pomiędzy testami jeździł w MPK, w barwach wrocławskich. Za kilka lat stanie się prawowitą własnością MPK.

Aż strach pomyśleć, jak wtedy ten autobus będzie wyglądał 😐

P.S. Dzięki, Kędzior 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 13.07.2008 15:23
Ikarus 280

Aż strach pomyśleć, jak wtedy ten autobus będzie wyglądał

Skoro Volvo daje a nie sprzedaje, to nie ma co marudzić, bo lepszy zajechany pojazd niż żaden 😛

Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 13.07.2008 15:26
J-31
 J-31
Administrator

Mimo wszystko gratuluję MPK - tester, bo tester - jest to fabrycznie nowy autobus, który po prostu zasili flotę MPK Wrocława 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 21.07.2008 14:12

Mimo wszystko gratuluję MPK - tester, bo tester - jest to fabrycznie nowy autobus, który po prostu zasili flotę MPK Wrocława

Dokładnie, ale tak mi się zdaje, że Volvo chce się przeprosić z Wrocławiem. Będą przecież następne przetargi i koncern w naszym kraju radzi sobie ostatnio tragicznie. Zakupy z Wrocławia pozwalały na zaistnienie w rankingach sprzedaży.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 22.07.2008 16:14
Skoda 16T
Isuzu Citiport

Ok. 13 w/w autobus pojawił się na ZEA nr. IX przy ul. Obornickiej. Oznacza to tylko jedno ... :diabeł:

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 3.06.2009 16:38
 pk
Administrator

To że jest na IX, nie znaczy że od razu wyjedzie na linie. A na czas testów otrzymał numer tymczasowy #5002.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 4.06.2009 00:57
Skoda 16T
Isuzu Citiport

Wygląda przepięknie 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 5.06.2009 23:24
 pk
Administrator

Wygląd to nie wszystko. Sądząc po jakości spasowania pozostałych solowych Volv 7000/7700, raczej nie spowiedzam się poprawy.
Tak nawiasem mówiąc - wymiana szyby po stłuczce będzie kosztować fortunę.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 6.06.2009 00:51
J-31
 J-31
Administrator

Wygląd to nie wszystko. Sądząc po jakości spasowania pozostałych solowych Volv 7000/7700, raczej nie spowiedzam się poprawy.

... póki co jest on testowany i należy do producenta. Zatem kosztami napraw zajmie się Volvo... a nie MPK. Ciekawy jestem jakie będą dalsze koleje losu tego egzemplarza. Czy Volvo puści go na tourne po kraju, czy może już na stałe zostanie on we Wrocławiu 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 8.06.2009 09:46

Na razie mówi się, że będzie on służył jako zastępstwo za wozy będące w serwisie Volvo.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 8.06.2009 22:11
 pk
Administrator

Wnętrze jest niemal identyczne z ostatnią dostarczoną serią Volv 7700 z roku 2005. Różnice jakich dostrzegłem pomiędzy przeciętnym 7700 z MPK Wrocław, A.D. 2005r. a #5002 są następujące:
- Zabudowa silnika;
- dźwięk ostrzegawczy przy otwieraniu i zamykaniu drzwi, podobny w tonie do klaksonu;
- wielkość odsuwanych okien,
- rozstaw siedzeń na tyle pojazdu,
- inaczej podregulowane ciśnienie powietrza przy otwieraniu/zamykaniu drzwi
W 5002 drzwi otwierają się i zamykają szybciej, niż przykładowo w #7036.

No i tak jak się spodziewałem - albo faktycznie ten autobus miał testy w innych miastach, albo VP olało jakość wykończenia na rzecz niższej ceny.
Autobus niby "prawie" nówka, a wewnątrz stuki z wnętrz wieży przy przejeżdżaniu po dość równej drodze i dodatkowo trzeszcząca podsufitka.

Autobus jak na swój wiek nie zachwyca jakością wykończenia (wspomniane stuki i trzeszczenie podsufitki). Niemniej jednak na plus idą duże, rozsuwane okna, których ramki nie przeszkadzają pasażerom z miejsc "na silniku". Pomimo tego, wentylacja w porównaniu z Mercedesem Citaro jest na równym, jeśli nie na gorszym poziomie.

Można to odczuć siedząc na siedzeniach przy wieży. W Citaro, przejście dachu z tylną ścianą zostało na tyle ciekawie zaprojektowane, że mimo iż siedzimy daleko od lufcików, to jednak czujemy przyjemny, powiew powierza z zewnątrz.
W Volvo niestety tak już dobrze nie jest; wieża nie została dokładnie uszczelniona i odczuwany jest przepływ ciepła od silnika.

Podsumowując - z zewnątrz, od przodu, autobus prezentuje się całkiem ciekawie. Dobre wrażenie psuje jednak obserwacja "od tyłu". Silnik wystaje z wieży i wygląda na schowanego na siłę w górnej części nadwozia przy użyciu nie bardzo do siebie pasujących części nadwozia. No cóż - mogło być lepiej - 3+.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.06.2009 01:29
J-31
 J-31
Administrator

Autobus niby "prawie" nówka, a wewnątrz stuki z wnętrz wieży przy przejeżdżaniu po dość równej drodze i dodatkowo trzeszcząca podsufitka.

Hehe. To chyba ich jakaś natura. Bo ten nasz testet też ma skrzypiącą podsufitkę 😛

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.06.2009 10:34
 pk
Administrator

#7037 - bo taki jest nowy numer Volvo 7700 #5002 anno domini 2008, jest od jakiegoś czasu własnością MPK Wrocław.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 10.01.2010 00:05
 merc
Solaris Urbino 8.6

https://www.facebook.com/share/v/1JprAqxCcR/
#7035, czyli jedyne zachowane solo Volvo 7700 został wyciągnięty z zajezdni, by robić za jeżdżącą reklamę.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 10.09.2025 11:27
 pk
Administrator

Uaktualnione artykuły o Volvo 7000:

https://transportnews.eu/tabor/autobusy/niskopodlogowe-2000/volvo-7000

oraz Volvo 7000A:

https://transportnews.eu/tabor/autobusy/niskopodlogowe-2000/volvo-7000a

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 5.01.2026 01:50
Strona 12 / 12
Udostępnij:

Archiwalne ForumTransportnews

Witaj!
Losowe zdjęcia
Postaw mi kawę na buycoffee.to

twitter Bluesky Mastodon