Regulamin Forum
Mercedes O405NE

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Mercedes O405NE

Strona 1 / 25
Isuzu Citiport

Co sądzicie o tym trajtku? . Wg. Mnie jest fajny dynamiczny i pojemny. Chociarz dużym minusem jest ciasnota pomiędzy fotelami szczególnie gdy trolejbus jest zatłoczony to wstanie z siedzenia jest prawie niemożliwe, ale na szczęście ma też plusy np. Czerwony(bądź pomarańczowy) pixel oraz duzą ładowność. Jestem ciekaw co sądzicie o nim.

P.S. Jak by co to taki Merc już jeżdzi w Helsinkach(Finlandia) więc nie jest pierwszym tego typu i czy ktoś wie czemu go tak nazwali( Mercedes O405N2) przecierz autobusy mają tą samą nazwe.

Cytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 19.01.2005 20:44

PKT/Mercedes O405NE. To nie jest Mercedes O405N2, ach Ci urzędnicy. Poza tym chyba już jest jakiś temat w którym się rozmawia o tych trolejbusach.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 19.01.2005 23:32
Isuzu Citiport

Na stronie ZKMu pisze " Mercedes O405N2". A pozatym PKT to przewoznik wiec jak juz to PNTKM ... (nie mam polskich liter na NECie 😥 ).

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 20.01.2005 12:59
J-31
 J-31
Administrator

Rzeczywiście ten trolejbus jest bardzo fajny. A z tego co Napisałeś rozumiem, że jest już eksploatowany. Czy to prawda ?

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 20.01.2005 13:29
Isuzu Citiport

Tak to prawda , jest on już eksplatowany 🙂

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 20.01.2005 18:57
J-31
 J-31
Administrator

Ok. Dzięki. 🙂
A kiedy pojawią się następne ?

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 21.01.2005 10:33
Isuzu Citiport

niewiem, ale w tym roku ma być aż 10 nowych niskopodłogowców kupią je z dotacji.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 21.01.2005 11:59

Następne pojazdy są już przystosowywane. W sumie planowana jest przeróbka kilkunastu pojazdów.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 21.01.2005 12:28
J-31
 J-31
Administrator

Następne pojazdy są już przystosowywane. W sumie planowana jest przeróbka kilkunastu pojazdów.

Jeśli Masz na myśli MB O405. To ma być ich ok. 10 szt.

[ Dodano: 2005-01-21, 13:09 ]

niewiem, ale w tym roku ma być aż 10 nowych niskopodłogowców kupią je z dotacji.

Tak, zdaje się, że Solarisów Trollino 12 AC. Gratulacje... 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 21.01.2005 13:08

Mogłyby być jakieś MANy elektryczne III generacji 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 21.01.2005 13:10
J-31
 J-31
Administrator

No właśnie. Najwyraźniej nikt o tym nie pomyślał. 😉

Voy powinieneś koniecznie opatentować ten pomysł 😀

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 21.01.2005 14:25
Isuzu Citiport

Fajnie by było jak by była jakaś nowość np. w/w MANy.

[ Dodano: 2005-01-21, 19:42 ]
voy masz racje on sie nazyw Mercedes O405NE dopiero teraz zobaczyłem na stronie ze zdjęciami, ale co do PKT nie mam pewności

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 21.01.2005 19:26

PNTKM podobno już nie istnieje, więc jest PKT/Mercedes.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 23.01.2005 17:56
Isuzu Citiport

Istnieje tylko teraz jest "wykupione" przez PKT.

OdpowiedzCytat
Rozpoczynający temat Opublikowano : 24.01.2005 11:31

Nie chce mi sie teraz wam dokładnie tłumaczyc, ale powiem w skrócie. PNTKM już nie istnieje od bardzo dawna, przekształciło sie w TROBUS który długo nie podziałał. Ponieważ nie przynosił zysków został zlikwidowany. I teraz PKT wszystkie remonty, przeróbki robi na własną ręke.
Kolejna sprawa odnosnie Mercedesów łacznie ma ich być 11 (choć to nie jest pewne), następny juz jest na wykończeniu. Najprawdopodobniej wyjedzie na ulice Gdyni na przełomie stycznia/lutego. Dodam jeszcze, że PKT iogłosoiło przetarg na następne dwa nadwozia.
Odnośnie dostawy 10 nowych trolejbusów. Przetarg zostanie ogłoszony 15.04.2005 będa to zapewne Solarisy Trollino 12AC, jednakże bardzo mało prawdopodobne żeby dotarły do Gdyni jeszcze w tym roku, ponieważ Solaris raczej się sie wyrobi z ich produkcją.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 25.01.2005 14:36
J-31
 J-31
Administrator

Wielkie dzięki. To bardzo cenna informacja... 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 25.01.2005 15:19

Witam. Niezmierni miło mi donieść, że w dniu dzisiejszym na pierwsze jazdy próbne wyjechał kolejny, drugi juz trolejbus na bazie Mercedesa 0405N. Otrzymał numer inwentarzowy 3048.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 27.01.2005 01:09
J-31
 J-31
Administrator

Extra dzięki. Jak długo potrwają te próby i kiedy trolejbus będzie liniowo eksploatowany ? 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 27.01.2005 10:32

O, szybko go zmontowali. Jak już obstawią 22 w 100% niskopodłogowym taborem to gdzie będą jeździć następne niskopodłogowce?

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 27.01.2005 13:36

O, szybko go zmontowali. Jak już obstawią 22 w 100% niskopodłogowym taborem to gdzie będą jeździć następne niskopodłogowce?

26 nie jest to pewne w 100%, ale bardzo wyraźnie się na to zanosi 🙂 Teraz bedziemy czekali około miesiąca na dostawe kolejnego nadwozia.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.01.2005 00:43

Choć swoją drogą bez sensu, aby jedni wozili się tylko niskimi a inni normalnymi trolejbusami (zwłaszcza że z tego co wiem sieć nie wymaga jakiegoś dostosowania do nowocześniejszych pojazdów i takowe mogą jeździć wszędzie).

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.01.2005 11:19
J-31
 J-31
Administrator

Ale jest to pewnie zgodne z jakąś polityką przewoźnika... 😉

No właśnie 0405NE. Jak to jest z PKT w Gdyni. Dlaczego akurat linia 22 jest obsługiwana najczęściej taborem niskopodłogowym, a nie inna ? 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.01.2005 12:13

Choć swoją drogą bez sensu, aby jedni wozili się tylko niskimi a inni normalnymi trolejbusami (zwłaszcza że z tego co wiem sieć nie wymaga jakiegoś dostosowania do nowocześniejszych pojazdów i takowe mogą jeździć wszędzie).

Słuchaj a weź mi powiedz jak jest w twoim mieście ❓ Jak dostają 10 nowych autobusów to wpinają je na jedna linie tak, żeby z wysokopodłogowej była niskopodłogowa, czy też daja po jednym autobusie na każdą linie ❓ Według mnie normalne jest, że daje się pojazdy na linie która będzie mogła być wpełni niskopodłogowa. 😀

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.01.2005 13:36

Wszystko dają gdzie bądź 😀 wg humoru dyspozytora i wszystkiego można się spodziwać na większości linii; no ale kilku zasad się trzymają, większe autobusy rozdzielają na linie do wsi na północ zwykle. W przypadku Vecto CNG muszą pamiętać o wstawieniu je na linie które nie przejeżdżają przez ul. ¯ółkiewskiego bo tam jest niski wiadukt i te autobusy nie przejadą.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.01.2005 13:41

Ale jest to pewnie zgodne z jakąś polityką przewoźnika... 😉

No właśnie 0405NE. Jak to jest z PKT w Gdyni. Dlaczego akurat linia 22 jest obsługiwana najczęściej taborem niskopodłogowym, a nie inna ? 🙂

Ciężko mi na to pytanie odpowiedzieć ponieważ sam nie znam dokładnego wytłumaczenia. Podejżewam, że chodzi o to, iż w 22 jeździ dużo ludzi starszych, łączy cisowe z centrum i przejeżdża przez Świętojańską. Są to raczej marne powody, ale nie moge nic wiecej powiedzieć.

[ Dodano: 2005-01-28, 12:52 ]

Wszystko dają gdzie bądź 😀 wg humoru dyspozytora i wszystkiego można się spodziwać na większości linii; no ale kilku zasad się trzymają, większe autobusy rozdzielają na linie do wsi na północ zwykle. W przypadku Vecto CNG muszą pamiętać o wstawieniu je na linie które nie przejeżdżają przez ul. ¯ółkiewskiego bo tam jest niski wiadukt i te autobusy nie przejadą.

Nom to nie wiem. Macie linie które są obsługiwane przez 10 brygad, raz są 2 nieskopodłogowe, a raz 3 niskopodłogowe brygady ❓ Jeżeli tak to troche pokręcone.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.01.2005 13:42
Strona 1 / 25
Udostępnij:

Archiwalne ForumTransportnews

Witaj!
Losowe zdjęcia
Postaw mi kawę na buycoffee.to

twitter Bluesky Mastodon