Regulamin Forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

O530K

Strona 2 / 7

Tzn. nie wiedziałem, że ten autobus jest wpisany podobno na stan MPK Łódź

Był do targów

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 28.09.2007 14:56
J-31
 J-31
Administrator

Tester pojawił się w Warszawie, na linii ... 180. Testuje go MZA, autobus otrzymał numer taborowy 990

Fotka z przegubowca :strzałka: http://www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pos=-6570

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 5.10.2007 16:14

No u was to umieli te wyświetlacze jakoś ustawić...

U nas jeździł cały czas na jednej linii i miał nieporadnie wsadzone deski (z przodu na taśmę klejącą i z boku na drzwiach bo nikomu się nie chciało wyciąć dziury w tej reklamie...

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 5.10.2007 23:30

Dzisiaj znowu jechałem CitarKiem, już w barwach trzeciego przewoźnika (na 122 - z kierowcą "związkowcem-cwaniaczkiem"). Autobus sam w sobie jest dobry, ale moim zdaniem nie pasuje do warszawskich warunków na liniach miejskich - na podmiejskich sprawdzałby się w sam raz.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 15.10.2007 17:30

moim zdaniem nie pasuje do warszawskich warunków na liniach miejskich - na podmiejskich sprawdzałby się w sam raz

Dlaczego?

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 15.10.2007 17:59

dwoje drzwi nie zapewniają wystarczającej przepustowości przy wielkości wymian pasażerskich na liniach miejskich

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 15.10.2007 21:12

dwoje drzwi nie zapewniają wystarczającej przepustowości przy wielkości wymian pasażerskich na liniach miejskich

Ale autobus ma tylko 10,5 metra, a taki autobusy wysyła się na mało obłożone trasy, gdzie wymiana pasażerska jest niewielka i ludzie wsiadaja na wielu przystankach. A jak się wysyła taki autobus na linie, gdzie większość ludzi wsiada i wysiada na jednym przystanku, to tak to się zwykle kończy.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 15.10.2007 21:47
J-31
 J-31
Administrator

Tzn. JacekM nie napisał pewnej drobnej rzeczy o której Wy - tzn. Lopez i Bystrzak2000, z racji zamieszkania - Macie pełne prawo nie wiedzieć. 😉

Otóż linie 180 i 122, na których pojawił się Citaro K, są liniami o dużej frekwencji. Są tam spore potoki pasażerskie.

Autobusy linii 180 jeżdżą przepełnione. Nawet najnowsze SU12 III radzą sobie z trudem (a przecież są niezwykle pojemne, mają dużą rzeźnię)

Jeszcze do niedawna normalnością na linii 122 były autobusy... wielkopojemne. Teraz pojawiają się tam Jelcze M121M i M120. Oraz inne - totalny mix

Zatem, zgodnie z tym co napisał JacekM, ten autobus - na te linie - się nie nadaje. Jest za mały i faktycznie ma za mało drzwi. 😉

Reasumując. Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?

Ponieważ białołęckie lokalne linie obsługuje MZA swoimi MAN-ami NM223. Może tam Citaro K miałby szansę się sprawdzić.. ale powtarzam "może", bo na linie 180 czy 122 to na pewno się nie nadaje 🙄

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.10.2007 10:48

Teraz rozumiem 🙂 Nie można było tak od razu? 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.10.2007 13:13
Ikarus 280

Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?

Może szukają pretekstu, by móc powiedzieć, że Citaro do Warszawy się nie nadaje i mieć pretekst do zakupu czegoś innego... Na przykład Conecto :mruga: ¯yjemy w Polsce, tutaj to możliwe...

Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.10.2007 19:36

Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?

Może szukają pretekstu, by móc powiedzieć, że Citaro do Warszawy się nie nadaje i mieć pretekst do zakupu czegoś innego... Na przykład Conecto :mruga: ¯yjemy w Polsce, tutaj to możliwe...

Nie będzie takiego problemu. MZA organizuje przetargi, gdzie dość znaczną rolę odgrywa cena. Evobus mając możliwość zgłoszenia tylko jednego typu zgłosi do przetargu Conecto z wiadomego powodu.
Jeśli zaś chodzi o samo Citaro K to ma jeszcze jedną wadę wykluczającą go z linii o sporym obciążeniu. Przejście od tylnych drzwi jest wąskie (właściwie to wystarczy jedna osoba w przejściu by je niemal zablokować), więc zajęcie miejsca z tyłu wymaga odrobiny "samozaparcia". 😛

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.10.2007 19:55
Ikarus 280

Bo miejsca stojące w tym autobusie są przewidziane tylko w rzeźni. Technicznie owszem nie jest to konieczne, ale zawsze Pan Prezes będzie mógł się wytłumaczyć, że kupuje tanie autobusy, bo testował droższe Citaro i się nie sprawdziło.

Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.10.2007 20:00

Tzn. JacekM nie napisał pewnej drobnej rzeczy o której Wy - tzn. Lopez i Bystrzak2000, z racji zamieszkania - Macie pełne prawo nie wiedzieć. 😉

Otóż linie 180 i 122, na których pojawił się Citaro K, są liniami o dużej frekwencji. Są tam spore potoki pasażerskie.

Autobusy linii 180 jeżdżą przepełnione. Nawet najnowsze SU12 III radzą sobie z trudem (a przecież są niezwykle pojemne, mają dużą rzeźnię)

Jeszcze do niedawna normalnością na linii 122 były autobusy... wielkopojemne. Teraz pojawiają się tam Jelcze M121M i M120. Oraz inne - totalny mix

Zatem, zgodnie z tym co napisał JacekM, ten autobus - na te linie - się nie nadaje. Jest za mały i faktycznie ma za mało drzwi. 😉

Reasumując. Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?

Ponieważ białołęckie lokalne linie obsługuje MZA swoimi MAN-ami NM223. Może tam Citaro K miałby szansę się sprawdzić.. ale powtarzam "może", bo na linie 180 czy 122 to na pewno się nie nadaje 🙄

122 poza godzinami szczytu wozi muchy, więc linia nie jest taka zła, zwłaszcza że był prikaz, żeby CitarKo zwiedzało Krakowskie Przedmieście :chytry:

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 16.10.2007 22:37
J-31
 J-31
Administrator

122 poza godzinami szczytu wozi muchy, więc linia nie jest taka zła, zwłaszcza że był prikaz, żeby CitarKo zwiedzało Krakowskie Przedmieście :chytry:

Ok. A Citaro K jeździło po trasie linii 122, po za godzinami szczytu, czy cały dzień ? 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 17.10.2007 10:12
Razor 688
Jelcz M121M

Do Bielskiego MZK przyjechały w końcu nowe Mercedesy zostały one uroczyście poświęcone. Jak na razie nie miałem okazji się nimi przejechać ale z tego co wiem reakcje pasażerów na temat autobusów są rożne. Autobusy są bardzo fajne ale szkoda że zastępują wysłużone Migi. Mam nadzieje że nie dostaną od razu reklam. 🙂

Ikarus 415.14D #051 Ikarus 280.26 #711 najfajniejsze bryki 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 17.10.2007 21:05
J-31
 J-31
Administrator

Razor, a czy Mógłbyś tutaj w temacie przesłać zdjęcie wnętrza Waszych MB Citaro K 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 18.10.2007 11:40
Razor 688
Jelcz M121M

Razor, a czy Mógłbyś tutaj w temacie przesłać zdjęcie wnętrza Waszych MB Citaro K 😉

Oj będzie problem ponieważ nie miałem jeszcze okazji się nimi przejechać. 😛 Tym bardziej jeszcze na TWB nikt nie dodał zdjęcia wnętrza. Jeżeli nadarzy się okazja to fotki wnętrza będą. Tym czasem pokaże zdjęcie naszego Mercedesa. 😉
http://www.phototrans.eu/2-196995.html

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 18.10.2007 13:22
J-31
 J-31
Administrator

Piękne zdjęcie. I jak one sprawują się w Bielsku Białej ? 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 18.10.2007 13:45

No bardzo fajnie to wygląda. Muszę powiedzieć, że szczególnie podoba mi się malowanie bielskiego MPK 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 18.10.2007 13:56
Razor 688
Jelcz M121M

No bardzo fajnie to wygląda. Muszę powiedzieć, że szczególnie podoba mi się malowanie bielskiego MPK 🙂

Jakim MPK. ❓ No malowanie na pewno ładne tylko według pewnego schematu powinno być troszkę inne. Ale liczy się że są i jeżdżą. 😉

Jak na razie jeżdżą wnętrze jest takie same jak w testowanym MB w Warszawie ma taki sam układ siedzeń. 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 18.10.2007 23:07
J-31
 J-31
Administrator

Jak na razie jeżdżą wnętrze jest takie same jak w testowanym MB w Warszawie ma taki sam układ siedzeń 😉

Ogromne dzięki Razor. Tak właśnie się domyślałem. 😛

No, ale teraz pytanie - w Warszawie wnętrze małego, testowanego Citaro K za bardzo się nie spisuje. Szczegóły opisali już moi warszawscy koledzy, powyżej i na poprzednich stronach 🙂

A czy w Bielsku taki układ (zarówno wnętrze pojazdu jak i tylko dwie pary drzwi) jest dobry, czy jest wystarczający ? 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 19.10.2007 10:05
Razor 688
Jelcz M121M

A czy w Bielsku taki układ (zarówno wnętrze pojazdu jak i tylko dwie pary drzwi) jest dobry, czy jest wystarczający ? 😉

Powiem tak wczoraj miałem okazje się przejechać Mercedesem i moja ocena była wystarczająco kiepska ponieważ. 😀

Na minusy zasługują: :confused:
- Przejście do drugich drzwi z samego tyły jest zbyt wąskie. ¯eby pasażer mogło przedostać do drzwi drugi musi się ustawić tak żeby nie taranować przejścia drugiemu.

- Jak dla mnie autobus jest za mały na nasze Bielskie warunki jedynie na jakie by się nadawał to na linie takie gdzie nie ma większego tłoku.

Teraz plusy: :retard:
- Wygodne siedzenia ładna tapicerka.

- W czasie upałów można się spodziewać że nie będzie sauny.
Jako ciekawostkę dodam że oświetlenie ma całkiem przyzwoite.

Wiec moją ocena to taki +3. 😉
Jadąc wczoraj już słyszałem narzekania pasażerów ze autobus jest nie dostosowany ogólnie na liniach bardziej zatłoczonych. :o:

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 19.10.2007 11:07

- Wygodne siedzenia ładna tapicerka.

Rzeczywiście, MB stosuje świetne siedzenia

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 19.10.2007 11:20

No malowanie na pewno ładne tylko według pewnego schematu powinno być troszkę inne. Ale liczy się że są i jeżdżą. 😉

Jak na razie jeżdżą wnętrze jest takie same jak w testowanym MB w Warszawie ma taki sam układ siedzeń. 😉

Malowanie jest takie, jakie miało być, poza jednym mało istotnym detalem, więc nie wiem o co się czepiasz.

Układ siedzeń jest inny niż w testowcu, ale liczba siedzeń taka sama.

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 20.10.2007 12:48

Myślę, że MPK Łódź również powinno zakupić kilka takich autobusów, zamiast małych Jelczątek (M083MB Vero, poprawić mnie w razie czego, bo pewny nie jestem)...

OdpowiedzCytat
Opublikowano : 20.10.2007 15:31
Strona 2 / 7
Udostępnij:

Archiwalne ForumTransportnews

Witaj!
Losowe zdjęcia
Postaw mi kawę na buycoffee.to

twitter Bluesky Mastodon