Regulamin Forum
Tzn. nie wiedziałem, że ten autobus jest wpisany podobno na stan MPK Łódź
Był do targów
Tester pojawił się w Warszawie, na linii ... 180. Testuje go MZA, autobus otrzymał numer taborowy 990
Fotka z przegubowca :strzałka: http://www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pos=-6570
No u was to umieli te wyświetlacze jakoś ustawić...
U nas jeździł cały czas na jednej linii i miał nieporadnie wsadzone deski (z przodu na taśmę klejącą i z boku na drzwiach bo nikomu się nie chciało wyciąć dziury w tej reklamie...
Dzisiaj znowu jechałem CitarKiem, już w barwach trzeciego przewoźnika (na 122 - z kierowcą "związkowcem-cwaniaczkiem"). Autobus sam w sobie jest dobry, ale moim zdaniem nie pasuje do warszawskich warunków na liniach miejskich - na podmiejskich sprawdzałby się w sam raz.
moim zdaniem nie pasuje do warszawskich warunków na liniach miejskich - na podmiejskich sprawdzałby się w sam raz
Dlaczego?
dwoje drzwi nie zapewniają wystarczającej przepustowości przy wielkości wymian pasażerskich na liniach miejskich
dwoje drzwi nie zapewniają wystarczającej przepustowości przy wielkości wymian pasażerskich na liniach miejskich
Ale autobus ma tylko 10,5 metra, a taki autobusy wysyła się na mało obłożone trasy, gdzie wymiana pasażerska jest niewielka i ludzie wsiadaja na wielu przystankach. A jak się wysyła taki autobus na linie, gdzie większość ludzi wsiada i wysiada na jednym przystanku, to tak to się zwykle kończy.
Tzn. JacekM nie napisał pewnej drobnej rzeczy o której Wy - tzn. Lopez i Bystrzak2000, z racji zamieszkania - Macie pełne prawo nie wiedzieć. 😉
Otóż linie 180 i 122, na których pojawił się Citaro K, są liniami o dużej frekwencji. Są tam spore potoki pasażerskie.
Autobusy linii 180 jeżdżą przepełnione. Nawet najnowsze SU12 III radzą sobie z trudem (a przecież są niezwykle pojemne, mają dużą rzeźnię)
Jeszcze do niedawna normalnością na linii 122 były autobusy... wielkopojemne. Teraz pojawiają się tam Jelcze M121M i M120. Oraz inne - totalny mix
Zatem, zgodnie z tym co napisał JacekM, ten autobus - na te linie - się nie nadaje. Jest za mały i faktycznie ma za mało drzwi. 😉
Reasumując. Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?
Ponieważ białołęckie lokalne linie obsługuje MZA swoimi MAN-ami NM223. Może tam Citaro K miałby szansę się sprawdzić.. ale powtarzam "może", bo na linie 180 czy 122 to na pewno się nie nadaje 🙄
Teraz rozumiem 🙂 Nie można było tak od razu? 😉
Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?
Może szukają pretekstu, by móc powiedzieć, że Citaro do Warszawy się nie nadaje i mieć pretekst do zakupu czegoś innego... Na przykład Conecto :mruga: ¯yjemy w Polsce, tutaj to możliwe...
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.
Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?
Może szukają pretekstu, by móc powiedzieć, że Citaro do Warszawy się nie nadaje i mieć pretekst do zakupu czegoś innego... Na przykład Conecto :mruga: ¯yjemy w Polsce, tutaj to możliwe...
Nie będzie takiego problemu. MZA organizuje przetargi, gdzie dość znaczną rolę odgrywa cena. Evobus mając możliwość zgłoszenia tylko jednego typu zgłosi do przetargu Conecto z wiadomego powodu.
Jeśli zaś chodzi o samo Citaro K to ma jeszcze jedną wadę wykluczającą go z linii o sporym obciążeniu. Przejście od tylnych drzwi jest wąskie (właściwie to wystarczy jedna osoba w przejściu by je niemal zablokować), więc zajęcie miejsca z tyłu wymaga odrobiny "samozaparcia". 😛
Bo miejsca stojące w tym autobusie są przewidziane tylko w rzeźni. Technicznie owszem nie jest to konieczne, ale zawsze Pan Prezes będzie mógł się wytłumaczyć, że kupuje tanie autobusy, bo testował droższe Citaro i się nie sprawdziło.
Mój poprzedni nick to KKS. Ponieważ wszystkie nicki, które sugerowałem były według administracji za długie postanowiłem użyć krótkiego nicka na cześć naszego moderatora z Dolnego Śląska.
Tzn. JacekM nie napisał pewnej drobnej rzeczy o której Wy - tzn. Lopez i Bystrzak2000, z racji zamieszkania - Macie pełne prawo nie wiedzieć. 😉
Otóż linie 180 i 122, na których pojawił się Citaro K, są liniami o dużej frekwencji. Są tam spore potoki pasażerskie.
Autobusy linii 180 jeżdżą przepełnione. Nawet najnowsze SU12 III radzą sobie z trudem (a przecież są niezwykle pojemne, mają dużą rzeźnię)
Jeszcze do niedawna normalnością na linii 122 były autobusy... wielkopojemne. Teraz pojawiają się tam Jelcze M121M i M120. Oraz inne - totalny mix
Zatem, zgodnie z tym co napisał JacekM, ten autobus - na te linie - się nie nadaje. Jest za mały i faktycznie ma za mało drzwi. 😉
Reasumując. Przyznam szczerze, że dziwię się Zarządowi MZA. Testują najmniejszego Citaro na naprawdę obciążonych, śródmiejskich liniach. On powinien był pojawić się np. na Białołęce. Dlaczego ?
Ponieważ białołęckie lokalne linie obsługuje MZA swoimi MAN-ami NM223. Może tam Citaro K miałby szansę się sprawdzić.. ale powtarzam "może", bo na linie 180 czy 122 to na pewno się nie nadaje 🙄
122 poza godzinami szczytu wozi muchy, więc linia nie jest taka zła, zwłaszcza że był prikaz, żeby CitarKo zwiedzało Krakowskie Przedmieście :chytry:
122 poza godzinami szczytu wozi muchy, więc linia nie jest taka zła, zwłaszcza że był prikaz, żeby CitarKo zwiedzało Krakowskie Przedmieście :chytry:
Ok. A Citaro K jeździło po trasie linii 122, po za godzinami szczytu, czy cały dzień ? 😉
Do Bielskiego MZK przyjechały w końcu nowe Mercedesy zostały one uroczyście poświęcone. Jak na razie nie miałem okazji się nimi przejechać ale z tego co wiem reakcje pasażerów na temat autobusów są rożne. Autobusy są bardzo fajne ale szkoda że zastępują wysłużone Migi. Mam nadzieje że nie dostaną od razu reklam. 🙂
Ikarus 415.14D #051 Ikarus 280.26 #711 najfajniejsze bryki 😉
Razor, a czy Mógłbyś tutaj w temacie przesłać zdjęcie wnętrza Waszych MB Citaro K 😉
Razor, a czy Mógłbyś tutaj w temacie przesłać zdjęcie wnętrza Waszych MB Citaro K 😉
Oj będzie problem ponieważ nie miałem jeszcze okazji się nimi przejechać. 😛 Tym bardziej jeszcze na TWB nikt nie dodał zdjęcia wnętrza. Jeżeli nadarzy się okazja to fotki wnętrza będą. Tym czasem pokaże zdjęcie naszego Mercedesa. 😉
http://www.phototrans.eu/2-196995.html
Piękne zdjęcie. I jak one sprawują się w Bielsku Białej ? 😉
No bardzo fajnie to wygląda. Muszę powiedzieć, że szczególnie podoba mi się malowanie bielskiego MPK 🙂
No bardzo fajnie to wygląda. Muszę powiedzieć, że szczególnie podoba mi się malowanie bielskiego MPK 🙂
Jakim MPK. ❓ No malowanie na pewno ładne tylko według pewnego schematu powinno być troszkę inne. Ale liczy się że są i jeżdżą. 😉
Jak na razie jeżdżą wnętrze jest takie same jak w testowanym MB w Warszawie ma taki sam układ siedzeń. 😉
Jak na razie jeżdżą wnętrze jest takie same jak w testowanym MB w Warszawie ma taki sam układ siedzeń 😉
Ogromne dzięki Razor. Tak właśnie się domyślałem. 😛
No, ale teraz pytanie - w Warszawie wnętrze małego, testowanego Citaro K za bardzo się nie spisuje. Szczegóły opisali już moi warszawscy koledzy, powyżej i na poprzednich stronach 🙂
A czy w Bielsku taki układ (zarówno wnętrze pojazdu jak i tylko dwie pary drzwi) jest dobry, czy jest wystarczający ? 😉
A czy w Bielsku taki układ (zarówno wnętrze pojazdu jak i tylko dwie pary drzwi) jest dobry, czy jest wystarczający ? 😉
Powiem tak wczoraj miałem okazje się przejechać Mercedesem i moja ocena była wystarczająco kiepska ponieważ. 😀
Na minusy zasługują: :confused:
- Przejście do drugich drzwi z samego tyły jest zbyt wąskie. ¯eby pasażer mogło przedostać do drzwi drugi musi się ustawić tak żeby nie taranować przejścia drugiemu.
- Jak dla mnie autobus jest za mały na nasze Bielskie warunki jedynie na jakie by się nadawał to na linie takie gdzie nie ma większego tłoku.
Teraz plusy: :retard:
- Wygodne siedzenia ładna tapicerka.
- W czasie upałów można się spodziewać że nie będzie sauny.
Jako ciekawostkę dodam że oświetlenie ma całkiem przyzwoite.
Wiec moją ocena to taki +3. 😉
Jadąc wczoraj już słyszałem narzekania pasażerów ze autobus jest nie dostosowany ogólnie na liniach bardziej zatłoczonych. :o:
- Wygodne siedzenia ładna tapicerka.
Rzeczywiście, MB stosuje świetne siedzenia
No malowanie na pewno ładne tylko według pewnego schematu powinno być troszkę inne. Ale liczy się że są i jeżdżą. 😉
Jak na razie jeżdżą wnętrze jest takie same jak w testowanym MB w Warszawie ma taki sam układ siedzeń. 😉
Malowanie jest takie, jakie miało być, poza jednym mało istotnym detalem, więc nie wiem o co się czepiasz.
Układ siedzeń jest inny niż w testowcu, ale liczba siedzeń taka sama.
Myślę, że MPK Łódź również powinno zakupić kilka takich autobusów, zamiast małych Jelczątek (M083MB Vero, poprawić mnie w razie czego, bo pewny nie jestem)...