Regulamin Forum
A przeguby pewnie z Ikarusów
Posty wydzielone z tematu Modele/105N mod. under2wires
T'estimo Barça!
Nie koniecznie-przedbudowy dokonywał tylko i wyłącznie Cegielski,a poza tym Ikarusy są szersze mi się zdaje.
¯artuje przeciez 😉 Ale tak na serio to podobno Poznań kasuje Ikarusy w bardzo dobrym stanie...
T'estimo Barça!
Jest ale to jest trójwagony przegubowiec niskopodłogowy w środkowym członie.
W Świecie Kolei jest fajny artykul o "przegubowcu" a właśnie na jakie linie on jezdzi? 🙂
To zależy,jest duza rozbieżność,ale przeważnie na PST.A artukuł o tym wagonie jest w Świece Kolei 1/2004.
A czy on ma gdzieś niska podłoge ❓ ❓
Tak,w środkowym członie(22%)całego tramwaju.
ale oni go robili z 3 105N??
Nie z wyeksploatowanego składu bodajże 166+167,a środkowy człon dobudowano.
i jak z awaryjnością ?
Na początku było kiepsko-typowe choroby stopiątek+psujace się drzwi;teraz jest juz lepiej,ale tramwaj liczy sobie juz 10 lat i jego stan pozostwia sobie wiele do życzenia.
Tak przy okazji-Cegielski startował z tym tramwajem do przetargu na 10 niskopodłogowych wagonów dla Poznania,ale ostatecznie wygrała Tatra.Odrzucenie projektu HCP wiąze się z tym,że ma on za mało niskiej podłogi i,jak powiedziano jest to tylko dobra droga do modernizacji wagonów 105N w naszym mieście.Jednak nie zdecydowano sie na takowy krok i wciąż stopiątki jeżdzą w dwuwagonowych składach,choć chodzą słuchy o wznowieniu tego projektu modernizacji tramwajów.
Najdroższa chyba własnie jest środkowa część wagonu bo od podstaw robiona ale to i tak chyba bedzie mniej kosztowac niz nowe
Tak-ale teraz Poznń czeka na nowy rodzimy wytwór,bowiem w Cegielskim powstaje pierwszy polski tramwaj niskopodłogowy(prototyp ma sie pojawić na ulicach pod koniec roku).
Tak-ale teraz Poznń czeka na nowy rodzimy wytwór,bowiem w Cegielskim powstaje pierwszy polski tramwaj niskopodłogowy(prototyp ma sie pojawić na ulicach pod koniec roku).
Raczej watpie aby sie pojawil pod koniec tego roku. Cegielski nie ma kasy a jedyny rysunek jaki ujrzal swiatlo dzienne byl bardzo ogolnikowy.
A co do uniskopodlogawiania 105tek to jest to nieoplacalne, dlatego w Poznaniu nie powstalo wiecej takich wagonow, a inne miasta jak Lodz czy Wroclaw nawet prototypu nie zrobily (a mialy podobne wagony w planach).
Pozdrawiam,
Aleksej
Być może zobaczyli jakie problemy eksplatacyjne wychodzą przy takiej modernizacji. Ale za to Poznań ma jedyny wóz na świecie 105N/2 (115N)
Moim zdaniem gra nie jest tak warta świeczki - niskiej podłogi jest nieco zbyt mało. Chyba że nie byłoby tam żadnych foteli (tylko rozkładane na granicy "rzeźni"). Gdyby wagon był ładnie zmodernizowany, z nowoczesnym wnętrzem i zrobiony niewielkim kosztem to można byłoby o tym pomyśleć.
w #400 za głośny jest przegub hałasuje i to nieźle i jakoś siedzenia sa wysoko ustawione (inaczej niz w zwykłej stopiątce)
Może jestem w błędzie, ale wydaje mi się, że pakowanie dużej ilości pieniędzy w modernizację 105 - a raczej ich przeróbkę na wagony niskowejściowe, to błąd. Modernizacja 105-tki na zasadzie odświeżenia wagonu i przedłużenia mu żywotności - tak.
Tak, ale... tylko na zasadzie tymczasowości - bo docelowo przewoźnik powinien rozejrzeć się za nowoczesną konstrukcją niskopodłogową - jak np. Cityrunner bądź coś w tym stylu. I te nowoczesne konstrukcję powinny powoli wypierać stare - już 30-o letnie 105-tki.
Jednak jak znam życie i polskie realia, to polskich przewoźników, po za kilkoma (Kraków, Łódź, może Poznań), na razie nie będzie stać na nowe, w pełni niskopodłogowe i nowoczesne tramwaje. Natomiast stać na niekończącą się modernizację 105-tek lub kupno używanych wagonów z zachodu... 🙁
Wiem, że Protram chce stworzyć niskowejściowy tramwaj dla MPK Wrocław, są zapowiedzi i nic poza tym. Ciekawe, czy im się uda ? 😉
Jak pomyślę sobie poznańskiem 105N/2 #400 i jego niskiej podłodze, to natychmiast przypomina mi się warszawski 112Na #3001 i jego "niska podłoga".
Trafił do Warszawy kilka lat temu i był pokazywany tuż obok nowoczesnych wagonów - Adtranz NGT6 (BVG Berlin) i Alstom Citadis 200 - Magdeburg.... 😆 😆 😆
No comments :o:
Jeśli to prawda to całkiem nieźle 🙂
I jeszcze to: KLIK!
I czy wiadomo, na kiedy planowane są pierwsze takie przebudowy?
Ja mam nadzieję, że nie jest to tylko wytwór wyobraźni kol. Przemotz280 ? :mruga:
Wygląda na autentyczne. Oby tylko ZKM Gdańsk nie zakupił tego jako tramwaju niskpodłogowego (w nowym przetargu), ale jeśli to ma być modernizacja (aktualnie Gdańsk szykuje kolejne wagony) to wygląda to obiecująco. 🙂
Zastanawia mnie czy przy takiej konstrukcji wózki były by wciąż skrętne czy też nie.
A projekt jest ciekawy 😀