Regulamin Forum
Sporo się ostatnio dzieje w tym mieście jeśli chodzi o komunikację (nowe tramwaje z PESY, ujednolicone malowanie dla przewoźników autobusowych i zakupy nowego taboru - Solbusów Solcity i Jelczy Salusów) ale czegoś takiego się nie spodziewałem. Jedna z firm - Autobusowe Linie Prywatne - zamówiła kilka sztuk (5 bodajże) nowiutkich Volvo 7700 w wersji CNG 🙂 Pierwsze 2 wozy stoją już na terenie zajezdni, fotka jest na TWB. Jestem w szoku, niezły przeskok w stosunku do aktualnego taboru ALPu :mruga:
Wow. Aż muszę zobaczyć 😛
zakupy nowego taboru - Solbusów Solcity i Jelczy Salusów
Używanego także, AFAIR to berlińskie Volva i chyba NL2x2
Naprawdę śliczne te autobusy… Rozwija się Elbląg naprawdę nieźle ostatnimi czasy…
[ Dodano: 26 Kwi 2007 16:28 ]
I malowanie Elbląg ma teraz też całkiem niezłe
Łoł! :shocked: cudne te autobusy. Wyglądają super. J-31 masz rysunki ❓ :chytry: :retard: Oczywiście tych CNG.
Bardzo fajne jest ich malowanie 😉 Ciekawe jak się będą sprawować ?
Piękne, szkoda że do Gdyni nie trafiły się podobne choć za to będziemy mieć Lion'sy (jak będą to będzie można porównać je).
Dołączam się do głosów w kwestii malowanie - świetna sprawa 🙂
J-31 masz rysunki ❓ :chytry:
Ciekawe jak je miałem zrobić, skoro dopiero teraz zobaczyłem :chytry:
Spoko. Będą na pewno. 😛
Dołączam się do głosów w kwestii malowanie - świetna sprawa 🙂
No i ja dołącze do pochwał. Mnie też się podobają te Volva w takim makijażu 🙂
Malowanie jest super. Nie wiem dlaczego niektórzy narzekają.
Będą na pewno.
Napisz jak zrobisz 😆
Napisz jak zrobisz 😆
Już zrobiłem. Napisałem. :smile2:
A swoją drogą to chciałbym się tym cudem przejechać. Ciekawy jestem jaki jest w środku. 🙂
No świetnie. Gdzie mogę go znaleść?
Malowanie moim zdaniem dość odważne, ale bardzo dobrze 😉 Jest jakiś powiew nowoczesności 🙂 Problemy się zaczną gdy autobus dostanie w bok i starzy mechanicy itp. będą mieli go odmalować 😉
Swoją drogą pora wybrać się do Elbląga, daleko nie mam 😉
J-31 a wersje tego Volva z drugiej strony można prosić ? 😉
Problemy się zaczną gdy autobus dostanie w bok i starzy mechanicy itp. będą mieli go odmalować
Myślę, że lakiernicy poradzą sobie bez problemu 😉
J-31 a wersje tego Volva z drugiej strony można prosić ? 😉
Oki. Jak znajdę fotki i trochę czasu 😉
Myślę, że lakiernicy poradzą sobie bez problemu
Oby, pozostaje mieć nadzieję, że uda im się poskromić to malowanie 😉
Czy ktoś z kolegów z Elbląga może napisać jak się mają najnowsze 7700 CNG? 🙂 Sprawa stanęła nam na forum jeszcze zanim wyjechały na linię. Domyślam się, że teraz można już coś więcej o nich powiedzieć 😉
W programie TurboKamera w TVN Turbo był reportaż o wadliwych Volvach 7700 CNG w Elblągu 😀
W programie TurboKamera w TVN Turbo był reportaż o wadliwych Volvach 7700 CNG w Elblągu
A cóż jest z nimi nie w porządku? :o:
A cóż jest z nimi nie w porządku?
Otóż z tego co usłyszałem w reportażu, kierowcy skarżyli się, że te Volva bardzo często im gasną w najmniej oczekiwanym momencie, a odpalają je jak dawniej malucha, tj. (nie żartuję :!:) na kij, a potem normalnie z kluczyka :shocked:
Volvo rozkłada ręce nad tą usterką, która dotyczy wszystkich pięć Elblądzkich 7700, ale zapowiedzieli, że nie zostawią ich klienta i będą próbowali usunąć awarię. Również stwierdzili, że może to być stale jakiś błąd, który wychwytuje komputer z kolei ten gasi silnik nawet po najmniejszym stwierdzeniu jakieś awarii/ błędu. Poza tym przedstawiciele Volvo są zaskoczeni, że awaria nie ustępuje, porównując je do innych krajów, gdzie podobno modele marki Volvo napędzane CNG jeżdżą praktycznie bez większych awarii.
Może ALP trafił na wadliwą serie autobusów ?
Polecam warto przy najbliższej okazji zobaczyć sobie "Turbo kamerę" 😉
(nie żartuję ) na kij, a potem normalnie z kluczyka
Eee?! Irisbusa CNG się odpalało przyciskiem (nie było tradycyjnej stacyjki, za to aby wejść do wozu należało użyć odpowiedniej pastylki/klucza)
kierowcy skarżyli się, że te Volva bardzo często im gasną w najmniej oczekiwanym momencie, a odpalają je jak dawniej malucha
To są jakieś jaja. Nie wierzę, że tego się nie da wyregulować w 10 minut.
Nie wierzę, że tego się nie da wyregulować w 10 minut
Ja również. Myślę jednak, że Volvo sobie poradzi w końcu z tą awarią.
Eee?!
Serio kierowca wozu wpychał ten kij od szczotki do przepustnicy w jakiś zwój sprężyn, a potem normalnie szedł do kabiny i spróbował odpalić wóz naciskając przycisk, a nie przekręcając kluczyk, jak mówiłem. Tym razem udało mu się zapalić wóz.
Aha nie wspomniałem jeszcze, że te pechowe 7700 CNG potrafią pobierać nawet 20L oleju na cały tydzień ❗ co Prezes ALP stwierdził, że nawet starsze 10 letnie autobusy praktycznie nie pobierają oleju i jeźdzą na nim od przeglądu do przeglądu.
Wypowiadał się również Prezes ZTM Elbląg, który jednoznacznie stwierdził, że w firmie ALP nastąpiło odmłodzenie taboru i podwyższenie jakości usług wykonywanych na ich liniach- niestety przez te awarie nowych Volv CNG firma dostaje co chwilę jakieś kary od ZTMu za niezrealizowane kursy- wspomina prezes ALP.
I jeszcze jedno. Teraz praktycznie kierowcy ALPy wolą jeździć starszymi autobusami niż tymi nowymi, bo przynajmniej mają pewność, że tamte ich nie zawiodą na trasie.
Otóż z tego co usłyszałem w reportażu, kierowcy skarżyli się, że te Volva bardzo często im gasną w najmniej oczekiwanym momencie, a odpalają je jak dawniej malucha, tj. (nie żartuję :!:) na kij, a potem normalnie z kluczyka :shocked:
Volvo rozkłada ręce nad tą usterką, która dotyczy wszystkich pięć Elblądzkich 7700,
Podobne rzeczy dzieją się dosyć często w naszych 7000A.
Zwykle, gdy w kabinie zacznie piszczeć kontrolka, to po zatrzymaniu autobusu, silnik gaśnie.
Posty tego autora zawierają wyłącznie jego prywatną opinię i obserwacje.
Hmm. Dziwne. Ciekawy jestem, czy te łódzkie - z najnowszej dostawy - też mają ten problem ? Czy któryś z kolegów z Łodzi może coś napisac nt. łódzkich 7700 - czy one też gasną ? 😉